Valmistautuneena verkkotunnille

Korkeakouluopetukseen kuuluu olennaisena osana verkko-opetus. Verkko-opetusta järjestään pääsääntöisesti ZOOM-verkkokokouspalvelussa, verkkokokouksissa käytetään usein Microsoft Teamsin kokoustoimintoa. Molemmat verkkokokouspalvelut ovat helppokäyttöisiä ja toimivat samalla periaatteella.

Verkossa tapahtuvaan opetukseen tai kokoukseen valmistautuessa on otettava huomioon useita asioita. ​Toimiiko mikki? Toimiiko kamera? Millainen tausta? Miten pyydän puheenvuoroa? Mitä ja miten kirjoittaa chattiin?

Verkkotapaamisessa alussa voidaan sopia käytänteistä, joita jokaisen osallistujan toivotaan noudattavan. Näitä toiveita voivat olla esimerkiksi kameran ja mikrofonin käyttöön liittyvä toiminta. Alla oleva listaus toimii yleisohjeena, kun osallistut verkko-opetukseen tai -tapaamiseen:

  1. Ota ennakkoon selvää, mitä verkkokokouspalvelua käytetään – lataa se jo valmiiksi, mikäli käytät palvelua ensimmäisen kerran.
  2. Tule tapaamiseen ajoissa paikalle – valmistaudu perehtymällä aiheeseen.
  3. Käytä kuuloke-mikki-yhdistelmää (headset) – näin hillitset taustaääniä ja äänesi kuuluu paremmin.
  4. Tarkista mikin ja kameran toimivuus ennen aloitusta.
  5. Pidä mikki suljettuna, kun et puhu.
  6. Pidä kamera auki, mikäli verkkoyhteys toimii moitteettomasti.
  7. Rauhoita taustanäkymä – asettaudu häiriöttömän taustan eteen tai valitse virtuaalinen taustakuva.
  8. Katso kameran suuntaan – sijoita kamera niin, että kameran välittämä näkymä on luonteva.
  9. Pyydä puheenvuoroa käyttämällä viittaus -toimintoa tai kirjoittamalla viesti chattiin.
  10. Reagoi toisten puheisiin käyttämällä reaktioita kuten peukkua, taputusta, sydäntä – reaktiot toimivat välikommentteina ja huomioivat mukavasti myös puhujan.
  11. Selvennä tarvittaessa tilannettasi muille osallistujille, mikäli välitetty kuva antaa väärää informaatiota muille osallistujille. Esimerkiksi, jos katsot pois kamerasta, kerro tekeväsi muistiinpanoja toisella näytöllä tai jos huonon yhteyden vuoksi joudut pitämään kameran kokonaan kiinni – näin vältetään negatiiviset tulkinnat.

 

Ohjeistus on muokattu professori Anu Sivusen laatiman ohjeistuksen (HS 27.4.2020) pohjalta.